Преди броени дни се проведе любимият на софиянци фестивал КвАРТал. В централната

...
Преди броени дни се проведе любимият на софиянци фестивал КвАРТал. В централната
Коментари Харесай

Ще има ли в София квартал като Капана?

Преди броени дни се организира любимият на софиянци фестивал КвАРТал. В централната градска зона, цялостна със здания монументи на културата – " зона с огромен капацитет да се трансформира в софийския Капана – място, което да притегля нетрадиционни и арт бизнеси, да бъде гурме дестинация и сборен пункт както за жителите на града, по този начин и за туристите ", както споделя Борис Бонев от " Спаси София " в собствен прочувствен пост.

Той предупреждава обществеността за действителната заплаха тези красиви улички в централната градска част да бъдат сменени с нови 7 или 8-етажни здания. В предоставената от Бонев скица се вижда ясно, че в оградените в алено пространства в действителност има нови здания, които най-често заменят старите аристократични софийски къщи. 



Според Бонев духът на Стара София е доста по-голям от облагата на вложителите, както и от изкушението на притежателите да спрат да влагат в овехтелите си къщи, като ги заменят за съвременно строителство. И с цел да се спре това безумство, е редно Столичната община да помогне експертно и финансово. За да може красивата ни столица да бъде съхранена в този квартал. Борис Бонев счита, че първите и най-основни стъпки са:

• оповестяването на цялата зона за архитектурен резерват с доста рестриктивни условия към застрояването; 
• създаване на общински фонд за правене на планове и съфинансиране на реновацията на всички остарели къщи в квартала;
• разбор на подвижността и установяване кои улици могат да бъдат пешеходни и кои споделени;
• общинска поддръжка за провеждането на разнообразни по тип фестивали и културни мероприятия в зоната;
• смяна на подробните устройствени проекти и понижаване на допустимата етажност.

" Нашата София е град с хилядолетна история и богато културно и архитектурно завещание. Длъжни сме да ги опазим! Във все по-глобализирания и конкурентен свят на 21 век точно нашата история и просвета, показани в архитектурното ни културно завещание, би трябвало да бъдат възприемани като метод за духовно оцеляване, само че също и като незаместим запас за стабилно развиване ", приключва поста си основателят на гражданската самодейност " Спаси София ".
 6 чаровни книжарници за остарели книги в София
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР